ירוואן, 26 באפריל, ארמנפרס. ב-24 במרץ 2022, על ידי הצו הרלוונטי של ממשלת הרפובליקה של ארמניה, נוספה לרשימת המורשת התרבותית הבלתי מוחשית של הרפובליקה של ארמניה “מסורת הכנה ושימוש של פאחלוה קאבר “, שהוצגה על ידי ראשי האזור “גחרקוניק”.ייצור הפאחלוה הוא בעיקר בקרב נשים בקהילות הכפריות והעירוניות של אזור גבר. ” פאחלוה קאבר ” נודעה בשם “פאחלוה באיאזת” לפני שנים רבות. שיטות הכנתו הובאו ממערב ארמניה בשנות השלושים של המאה ה-19, לאחר יישוב מחדש של האוכלוסייה הארמנית. ישנן עדויות לכך ש” פאחלוה קאבר ” מוכנה בעיקר לעשירים, שכן היא מורכבת ממוצרים בעלי ערך רב. ” פאחלוה קאבר ” הוכן בימים מיוחדים, לפני חגים לאומיים חובה, ראש השנה וטקסי חתונה. זה נחשב לקישוט שולחן חגיגי שיכול להביא מזל טוב ואושר לזוג הטרי.בבזיאט מכינים פאחלוה במגשי נחושת מעוטרים במיוחד. לכל שושלת היה מגש מעוטר משלה. עשירים רבים מכינים מגשי פאחלוה מכסף.כמה מהמרכיבים החשובים ביותר להכנת פאחלוה הם אגוזי מלך קלופים ומיובשים במיוחד, דבש טבעי אלפיני, חמאה מומסת וסוכר מגורען. להכנת הבקלאווה, התאספו נשות המשפחה או השכנות, הייתה חלוקת עבודה שכללה הכנות ממושכות: בחירת אגוזים, הכנת בצק, הפרדת חמאה ודבש. במגשי נחושת מעוטרים במיוחד. לכל שושלת היה מגש מעוטר משלה.כמה מהמרכיבים החשובים ביותר להכנת בקלאווה הם אגוזי מלך קלופים ומיובשים במיוחד, דבש טבעי אלפיני, חמאה מומסת וסוכר מגורען. להכנת הבקלאווה, התאספו נשות המשפחה או השכנות, הייתה חלוקת עבודה שכללה הכנות ממושכות: בחירת אגוזים, הכנת בצק, הפרדת חמאה ודבש.אחת הנשים המנוסות הובילה את תהליך ההכנה שלווה בשירים וריקודים, סיפורים מעניינים, שיחות, בדיחות וכו’. “פאחלוה קאבר” עשוי מ-22-25 שכבות בצק, שנחתכו בעבר באלכסון, לאחר הבישול יוצקים אותן עם דבש טבעי במצב חם. בשל הרכבו, בקלאווה מאוחסנת לאורך זמן מבלי לאבד את הטעם והאיכות שלה.”פאחלוה קאבר” הוא חלק מזהותם של הגבארים, כרטיס ביקור ייחודי,שיטת ההכנה של “פאחלוה קאבר” נשמרה עד היום, קשה לדמיין שולחן חתונה או חג המולד ללא פאחלוה. הרכבו שונה לחלוטין מבקלווה בתרבות של אזורים ועמים אחרים, שבזכותם יש לו עדיין מוניטין רב. כיום יש בגאבר מאפיות משפחתיות קטנות בהן ממשיכים לאפות ולמכור פאחלוה בדרך המסורתית